Vitaminok előnyei

Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Vitaminok biokémiai folyamatokban vesznek részt

Szükségesek a csontok, fogak, bőr megfelelő állapotáért

Támogatják a sejtnövekedést, az anyagcsere folyamatokat

Elősegítik az egészséges  immunrendszer fenntartását

Erős antioxidáns például a C-vitamin, sejtek védelméért

Nyomelem

Magnézium

A magnézium, bár általánosságban nem sorolják a vitaminok közé, hanem ásványi anyagként vagy nyomelemként azonosítják, létfontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben, hasonlóan a vitaminokhoz.

Számos biokémiai folyamatért felelős

Kötőszöveti típus, indiai templomtáncos, laza kötőszövet, stria, narancsbőr, porckorongsérv, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Biokémiai folyamatok: 

 • 5Az energiatermelésért: A magnézium közvetlen részt vesz az ATP (az adenozin-trifoszfát, a sejtek energiaforrása) előállítási folyamatában.
 • 5Az ideg- és izomműködés szabályozásáért: A magnézium befolyásolja az idegimpulzusok átvitelét és az izomkontrakciókat
 • 5Az enzimaktivitásért: A magnézium szükséges több száz enzim megfelelő működéséhez. (Az enzimek olyan fehérjék, melyek a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét gyorsítják, így lehetővé teszik, hogy gyorsabban végbemenjenek olyan kémiai folyamatok, amelyek egyébként csak lassan játszódnának le.)

Milyen ételekben található Magnézium?

 • "Avokádó
 • "Spenót
 • "Sóska
 • "Banán, alma körte, citrusok
 • "Magvak: kesudió, mandula, dió, lenmag
 • "Teljes kiőrlésű gabonafélék
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Magnézium és a mozgás kapcsolata

1. Izommükődés

A magnézium közvetlenül befolyásolja az izomsejtek összehúzódását és ellazulását, azáltal, hogy szabályozza a kálcium ionok sejtbe való beáramlását. Ez az izomműködés szempontjából alapvető, hiszen segít megelőzni az izomgörcsöket és fájdalmakat, amelyek gyakori problémák lehetnek intenzív vagy hosszan tartó fizikai aktivitás esetén.

2. Energia metabolizmus

A magnézium elengedhetetlen az ATP (adenozin-trifoszfát) előállításához, a sejtek elsődleges energiahordozójához. Ezáltal növelheti az energiaszintet és javíthatja a teljesítményt edzés során.

3. Elektrolit egyensúly

Az elektrolit egyensúly fenntartása szükséges a megfelelő hidratáltsághoz, különösen intenzív edzés vagy magas hőmérséklet esetén. A magnézium segíti a nátrium, kálium és kalcium szintjének szabályozását, amelyek segítik a izomműködést és az idegimpulzusok átvitelét. 

4. Stressz és regeneráció

A magnézium csökkenti a stressz szintjét és elősegítheti a jobb alvásminőséget, ami alapvető az izmok regenerálódásához és a teljesítmény javításához. A pihentető alvás elengedhetetlen az izomsérülések gyógyulásához és az edzésből való felépüléshez. 

Hány gramm Magnéziumot szükséges naponta bevinnem?

A felnőttek számára ajánlott napi magnéziumbevitel 400-500 mg között mozog.

Vitamin

D-vitamin

 

A D-vitamint, a szervezetünk magától állítja elő, így aztán nem is annyira vitaminnak, mint inkább hormonnak tekinthető.

Fény hatására a bőrben D-vitamin képződik, amit a vér a májba szállít, onnan pedig a vesékbe. 

A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt elraktározott elővitaminokból (provitaminokból) napsugárzás hatására alakul át – az ultraibolyasugarak aktivizálják. Ez az anyag befolyásolja a vér kalciumszintjét is, és közvetlenül elősegíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben.

Kétfajta D-vitamint ismerünk, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatunk be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má. Mivel a szervezet a D-vitamint eredendően is tartalmazza, előállítja, ezért joggal feltételezhető, hogy alapvető szükségünk van rá.

Hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés, vagy egyáltalán az egészség alapvető feltétele.

Vitamin 

D-vitamin kedvező hatásai

Kötőszöveti típus, indiai templomtáncos, laza kötőszövet, stria, narancsbőr, porckorongsérv, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest
 • 5Véd a csontritkulástól, a magas vérnyomástól, a ráktól és számos autoimmun betegségtől
 • 5Központi szerepet játszik a csontfejlődésben
 • 5A vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása
 • 5A kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik
 • 5Kutatások bizonyítják, hogy a D-vitamin gyógyítja a pikkelysömört.
 • 5Megfázásos megbetegedések gyorsabban lezajlanak, ha növeljük a D-vitamin szintjét
 • 5D-vitamin bevitele nagyon sokat segíthet a koronavírus elleni védekezésben.

Milyen ételekben található D-vitamin?

 • "Halak: lazac, hering, makréla, szardínia
 • "Tojás
 • "Tejtermékek
 • "Zöldségben, gyümölcsben nem található meg, mivel zsírban képződő vitamin.
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

D vitamin napi szükséglete

Októbertől-áprilisig 4000-5000 NE (nemzetközi egység) ajánlott. (Nyáron egy átlagember magyarországi éghajlaton elvileg nem szorul D-vitamin pótlásra.) Betegségek, például megfázás esetén, vagy fokozott fizikai igénybevételkor érdemes az ajánlott napi bevitelt megduplázni, de megemelt adagot 2-3 napnál tovább ne szedjük! Fontos figyelemmel lenni a szervezet egyéni igényeire valamint, minden esetben orvossal vagy táplálkozási tanácsadóval is konzultálni!

 

D-vitamin és Magnézium

 

Hogyan hatnak egymásra, miért fontos kombinálva fogyasztani?

 

A magnézium és a D-vitamin együttműködése esszenciális a szervezet számára. A magnézium segít a D-vitamin átalakításában aktív formájává, így elősegíti annak hatékonyabb hasznosulását.

A két tápanyag egymás hatását erősítve biztosítja, hogy a szervezet optimálisan hasznosíthassa a bevitt kalciumot, ami nélkülözhetetlen a csontok erősítése és az általános egészség fenntartása szempontjából.

Az egészséges életmód eléréséhez elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk a magnézium és a D-vitamin számunkra megfelelő mennyiségű bevitelére. Ezek a tápanyagok összehangolt működésük révén járulnak hozzá a test és az elme harmóniájának megteremtéséhez.

error: