Fascia kezelések

 

A fascia kezelésnél egy más fajta megközelítéssel gondolkozunk a testről.

Nem fogásokban és sorrendekben, hanem összefüggésekben, lefutásokban és síkokban. Komplexebb, holisztikusabb szemmel tekintünk a vendégre.

Az izomburok, más néven fascia, egy fontos és gyakran figyelmen kívül hagyott elem a mozgásszervrendszerünkben. Ez a vékony, hálószerű szövetburkolat körülveszi az izmokat, az ínakat, a szerveket és az ízületeket, segítve azok megfelelő működését.

Az izomburok azonban hajlamos lehet megfeszülni, merevvé válni vagy összetapadni, ami izomfájdalmat, korlátozott mozgást és egyéb panaszokat eredményezhet.

 

Manuális

Fascia kezelések

FDM terápia, fájdalomcsillapítás, fájdalomcsillapító terápia, izomburok, fasciális diszfunkció, disztorzó, Korrigál-lak, mozgás stúdió, 21kerület, Budapest

FDM terápia

Az FDM elismerten a leggyorsabban terjedő fájdalomcsillapító terápia. A páciens fájdalmat kommunikáló testbeszédét alkalmazzuk a fasciális (izomburok) diszfunkció vagy disztorzió diagnosztizálására, ami azonnal hozza magával a megfelelő terápiát is.

Hogyan működik?

Thomas Myers „Anatomy Trains” rendszere alapján a fasciális kezelések az emberi testet különböző myofasciális láncokként (vonalaként) vizsgálják. Ezek a láncok összekapcsolják a test különböző részeit, és lehetővé teszik az erő és mozgás átvitelét a testen keresztül. A fasciális kezelések során a terapeuták ezeket a láncokat célozzák meg, hogy javítsák a testtartást, növeljék a mozgástartományt és enyhítsék a fájdalmat.

Mikor van szükség

Mikor van szükség FDM kezelésre?

Manuális kezelések, korlátozott mozgásterjedelem, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Beszűkült mozgás

Manuális kezelések, izom fájdalom, ízületi fájdalom, ízület, izom, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Izom - és ízületi fájdalmak esetén

Manuális kezelések, gyógyulás, gyógyulási folyamat, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Gyógyulási folyamatok elősegítése

Manuális kezelések, izomgörcsök, izommerevség, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Izomgörcsök, izommerevség

Vagus kezelés

A nervus vagus, X. agyideg a leghosszabb idegünk, a bolygó ideg. Létfontosságú koponyaideg a szervezet számára. Segít szabályozni a test számos önkéntelen funkcióját azáltal, hogy jeleket küld az agy és az emésztőrendszer, a szív és más szervek között.

Közvetlen a nervus vagus ideg kötőszövetes környezetére hatunk, ezáltal pedig közvetetten tudjuk befolyásolni az ideg működését.
A vagus ideg aktivitása felel a nyugalomért, az ellazulásért, és a test tökéletes működéséért.

A vagus kezelések hatására nagymértékben:

– Csökken a stressz

– Javulnak az alvásproblémák

– Rendeződik a vérnyomás

– Jobb lesz az emésztés

és a szervezet gyulladásos folyamatai is csökkennek. Műtét vagy betegség utáni felépülésnél is nagyon nagy segítség, mivel támogatja a szervezet regenerációs folyamatait.

Manuális kezelések, levertség, fáradság, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Levertség, fáradtság esetén

Stressz, stressz kezelés, Life coaching, sétáló, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Stressz, nyugtalanság esetén

Masszázs kezelések

 

 

A svédmasszázs az egyik legismertebb masszázsforma, amely az izmok és az általános közérzet javítására szolgál.

A masszázs különböző technikák, például simító, gyúró, dörzsölő, ütögető és rezegtető mozdulatok kombinációját használja.

 

A svédmasszázs célja az izomfeszültség csökkentése, a vérkeringés javítása és a stressz enyhítése. A masszőr különböző technikákat alkalmaz, hogy lazítsa az izmokat, serkentse a véráramlást és elősegítse a méreganyagok kiürülését a szervezetből.

 

Masszázs eredete

 

A masszázs egészségjavító hatását az emberiség az ősidők óta ismeri.

Európában és Ázsiában is több ezer éves múltra tekint vissza a masszázs irodalma. Pehr Henrik Ling svéd vívómester (1776–1839) rendszerezte a fogásokat, és a masszázst tornagyakorlatokkal kombinálta.

Foglalkozott a masszázs hatásaival és javallataival is.

Ling volt aki Stockholmban 1813-ban megalapította a központi Gyógytorna és Masszázsintézetet.

1867-ben a holland Mezger adott ki egy összefoglaló munkát az addigi tapasztalatokról és tőle ered a svédmasszázs elnevezés.

A masszázs élettani hatásait, alapjait több neves orvos is vizsgálta. A svédmasszázs fogásait egy berlini ortopédus Albert Hoffa (1859–1907) a 19. század végén fejlesztette a ma ismert formára. A mozgásszervi panaszokra kifejlesztett fogásokat passzív ízületi kimozgatásokkal kombinálta.

Forrás: Wikipedia

 

Mikor van szükség

Mikor van szükség masszázs kezelésre?

Manuális kezelések, reumatológia, ízületi fájdalom, hátfájdalom, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Görcsös izmok javítása

Manuális kezelések, izom fájdalom, ízületi fájdalom, ízület, izom, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

A teljesítőképesség fokozása, az izmok állapotának javítása

Villámkezelés, fájdalom enyhítése, gyulladás csökkentése, fájdalom, gyulladás, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Általános közérzet javítás

Manuális kezelések, izomgörcsök, izommerevség, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Frissítés, izomzat vérellátásának fokozása

FDM terápia, fájdalomcsillapítás, fájdalomcsillapító terápia, izomburok, fasciális diszfunkció, disztorzó, Korrigál-lak, mozgás stúdió, 21kerület, Budapest

Svédmasszázs

Előnyök

  • Relaxáció: Kiválóan alkalmas a stressz és a feszültség oldására.
  • Izomfájdalmak csökkentése: Enyhíti az izomfájdalmakat és görcsöket.
  • Általános jó közérzet: Javítja az általános közérzetet és relaxációs élményt nyújt.
Szakmai cikkek számos aspektusát tárgyalják ennek a kérdésnek, de ebben az írásban szeretném a saját szubjektív nézőpontomat bemutatni. Az egyik legfontosabb különbség a fascia kezelésnél a vivőanyagok, mint például krémek és olajok, hiánya. Én kizárólag vívőanyag nélkül dolgozom.
 
Gyakran kérdezik tőlem: „Nem fog fájni, nem húzom a bőrt, ha nincs vivőanyag?” Amikor először kezdtem fascia kezelést tanulni, ez az aggály bennem is felmerült. Bár sok múlik a helyes technikai kivitelezésen (például a rövidre vágott köröm elengedhetetlen), a száraz kezes technika egyáltalán nem kellemetlen. Saját tapasztalatom szerint egy szőrösebb férfi lábnál a nagy mennyiségű olaj vagy krém használata mellett is kellemetlen lehet a szőr húzása. Azonban száraz kézzel kezelve sosem tapasztaltam ezt a problémát, és vendégeimtől sem kaptam ilyen visszajelzést.
 
Szeretek minél több lehetőséget nyitva hagyni a kezelés közben. A svédmasszázsnál gyakran problémásnak éreztem a mobilizációk (passzív ízületi kimozgatások) felé való tovább lépést, mivel egy olajos vagy krémes testrésszel még letörlés után sem tudtam stabilan dolgozni. Száraz kézzel viszont bármikor rugalmasan váltani tudok a mobilizációk felé, és ha szükséges, akár vissza is térhetek.
 
 
A fascia kezelés során egy másfajta megközelítést alkalmazunk. Nem fogásokban és sorrendekben gondolkodunk, hanem összefüggésekben, lefutásokban és síkokban. Holisztikusabb szemlélettel tekintünk a vendégre, és jóval aprólékosabban tudunk foglalkozni a csontos alapok mentén található inas eredésekkel és tapadásokkal. Ezek az átmeneti zónák a csontszövet és a lágyrészek között kiemelten fontosak. Ennek köszönhetően a fascia kezelések jóval direktebbek és hatékonyabbak lehetnek egy klasszikus svédmasszázsnál.
 
Menyhárt Attila gyógymasszőr, FDM terapeuta
 
error: