A csontritkulás, más néven osteoporózis, egy olyan állapot, amelyben a csontok szerkezete meggyengül, ezáltal törékenyebbé és kevésbé ellenállóvá válnak.

Néma járvány

 

Ezt a betegséget gyakran „néma járványként” emlegetik, mivel sokáig nem produkál észlelhető tüneteket, amíg egy kisebb trauma vagy esés csonttörést nem okoz.

A csontritkulás kialakulásának okai

  • $Genetikai tényezők
  • $Az életkor előrehaladtával természetesen csökkenő csontsűrűség
  • $Életmódbeli faktorok
  • $Táplálkozás
  • $Mozgásszegény életmód
  • $Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás
  • $A hormonális változások, különösen a menopauza idején bekövetkező ösztrogénszint csökkenése, szintén fontos szerepet játszanak a nők körében.
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Statisztika

 

Kiket érint?

 

A csontritkulás globálisan érinti a lakosság jelentős részét. A statisztikák szerint minden harmadik nőt és minden ötödik férfit fenyeget 50 éves kor felett.

Az idősebb korosztályban, különösen 70 év felett, ez az arány még magasabbra emelkedik. A betegség kialakulásának kockázata növekszik az életkorral, így az idősödő népesség miatt egyre nagyobb közegészségügyi kihívást jelent.

Mennyire jelentős probléma a csontritkulás?

A csontritkulás jelentősége nem csupán az érintettek nagy számában rejlik, hanem a betegség következményeiben is. A csonttörések, különösen a csípőtörések, hosszú távú ápolást igényelhetnek, és jelentősen ronthatják az életminőséget. Ezenfelül, a csontritkulás kezelésének és a törések ellátásának költségei jelentős terhet rónak az egészségügyi rendszerekre. 

A kutatások az utóbbi időben a mikrobiom szerepét is vizsgálják a csontritkulás kialakulásában. A bélflóra egyensúlyának felborulása befolyásolhatja a gyulladásos állapotokat és a tápanyagok, így a kalcium felszívódását, amelyek mind hozzájárulnak a csontsűrűség csökkenéséhez. A kutatások arra utalnak, hogy a mikrobiom egészségének javítása új megközelítéseket nyújthat a csontritkulás megelőzésében és kezelésében.

Teendők

 

Mit tehetünk ellene, mire figyeljünk?

1. Kalciumban és D-vitaminban gazdag étrend:

Ezek a tápanyagok alapvetőek a csontok egészségéhez. Tejtermékek, zöld leveles zöldségek, és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása kulcsfontosságú. 

2. Rendszeres testmozgás:

A mozgás különösen fontos szerepet játszik a csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis kezelésében és megelőzésében.

Az alábbiakban néhány kulcsfontosságú összefüggést sorolunk fel, amelyek magyarázatot adnak arra, hogy miért fontos a mozgás ebben az esetben:

Csontsűrűség növelése: A rendszeres testmozgás, különösen a súlyzós edzés vagy ellenállással végzett gyakorlatok, segíthetnek növelni a csontsűrűséget vagy csökkenteni annak csökkenését. A csontokra nehezedő stressz serkenti a csontépítő sejtek (oszteoblasztok) működését, ami erősebb csontokat eredményez.

Izomerő növelése: A fizikai aktivitás erősíti az izmokat, amelyek támogatják és védelmezik a csontokat. Erős izmokkal kevésbé valószínű a sérülések kialakulása, így csökken a törések kockázata is, ami különösen fontos a csontritkulásban szenvedőknél.

Egyensúly és koordináció javítása: Az egyensúlyt és koordinációt fejlesztő gyakorlatok, mint például a jóga vagy a tai chi, csökkenthetik az esés veszélyét, ami a csonttörések gyakori oka csontritkulásban szenvedők esetében.

Fájdalomcsillapítás: Mozgás közben az endorfinok (a test természetes fájdalomcsillapítói) termelődése nő, ami segíthet a csontritkulással járó fájdalmak kezelésében.

Általános egészség és jóllét: A rendszeres testmozgás javítja az általános egészségi állapotot, segíti a súlykontrollt, és csökkenti a krónikus betegségek, például a szív- és érrendszeri betegségek vagy a cukorbetegség kockázatát, amelyek szintén befolyásolhatják a csontegészséget.

A mozgás típusát és intenzitását mindig az egyéni egészségi állapothoz kell igazítani, különösen csontritkulás esetén.

 

3. Masszázs kezelés

Vérkeringés javítása: A masszázs serkenti a vérkeringést, amely segíthet tápanyagok szállításában a csontokhoz közeli területekre, így támogatva a csontok és az azt körülvevő szövetek egészségét.

Izomtónus és rugalmasság: A masszázs javíthatja az izomtónust és rugalmasságot, ami csökkenti az izomfeszültséget és javítja az általános mozgékonyságot. Ez segíthet a csontritkulásban szenvedőknek, mert csökkenti a sérülések kockázatát, amelyek a gyengült csontok miatt könnyebben bekövetkezhetnek.

Fájdalomcsillapítás: A masszázs segíthet az oszteoporózissal járó fájdalmak kezelésében, mivel csökkentheti az izmok feszültségét és elősegítheti az endorfinok termelődését, amelyek természetes fájdalomcsillapítók.

Stresszcsökkentés: A masszázs csökkentheti a stressz szintjét, amely pozitív hatással van az általános egészségre és jóllétre. A stressz hosszú távú hatása befolyásolhatja a hormonális egyensúlyt és így közvetett módon a csontsűrűséget is.

4. Életmódbeli változtatások

Életmódbeli változtatások: A dohányzásról való leszokás, mérsékelt alkoholfogyasztás, és a testsúly kontrollálása mind hozzájárulhat a csontegészség javításához.

Összefoglalva, a csontritkulás komoly közegészségügyi probléma, amelyre azonban van megoldás. Az életmódunk tudatos kezelésével, mozgással és a megfelelő táplálkozással jelentősen csökkenthetjük a kialakulásának kockázatát.

Amennyiben diagnosztizált csontritkulásod van, vedd föl velünk a kapcsolatot és személyre szabott tanácsot adunk számodra a Korrigál-lak Stúdióban igénybe vehető kezelésekkel kapcsolatban!

error: