Mikor használd az SMR hengert?

Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Ha jobb fizikai teljesítményt szeretnél.

Ha szeretnéd, hogy az izomláz hamarabb elmúljon.

Ha mozgásszervi problémáktól szeretnél megszabadulni.

Ha gyorsabban szeretnéd az izomcsomókat kioldani

Ha hatékonyabban szeretnél sportolni, élni

Smr henger

Önmasszázs technikája

SMR henger, azaz Self Myofascial Release technika már egyre elterjedtebb a sportolók és ülőmunkát végzők körében is. A myofasciális kifejezés talán némi magyarázatra szorul – a „myo” jelző az izomra utal, a fascia pedig arra a kötőszövetes állományra, ami ezt körülveszi. Ez a kötőszövet, azaz a fascia mindenütt jelen van a testünkbenTöbb rétege van, amelyek egymásba fonódva jelenek meg. A felszínes rétegére úgy tekinthetünk, mint pókháló. Ez burkolja be az izmainkat. Ez található a szerveink között. Átszőnek minden artériát, vénát, így biztosítja a test ellátását tápanyagokkal.

Miért hasznos és miért érdemes használni?

Kötőszöveti típus, indiai templomtáncos, laza kötőszövet, stria, narancsbőr, porckorongsérv, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Egészség és teljesítmény

 • $Jobb mozgástartomány és rugalmasság
 • Mind a stretching, mind az SMR henger használata segít fenntartani vagy növelni az ízületek mozgástartományát, ami lehetővé teszi a hatékonyabb és biztonságosabb mozgást sport és mindennapi tevékenységek során.
 • $Csökkentett izomfeszültség és sérülések kockázata
 • Ezek a technikák segítenek lazítani a túlterhelt izmokat, csökkenteni a stresszt, ami által hozzájárulnak a sérülések megelőzéséhez.
 • $Gyorsabb regenerálódás
 • Az SMR henger különösen jól segíti az izmok regenerálódását edzések után, ami csökkentheti a fájdalmat és növelheti a későbbi edzések hatékonyságát.

Mentális jólét

 • $Stresszcsökkentés:
 • Mind a nyújtás, mind az SMR henger használata ideális lehet a relaxáció elősegítésére, mivel ezek a technikák segítenek a test ellazulásában és a stressz szintjének csökkentésében.
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

 Milyen elven működik az SMR henger?

A feszes izmokra megfelelő erejű nyomást gyakorolva idegrendszerünk a fájdalom elkerülése érdekében reflexesen – tehát akaratunktól függetlenül – ellazítja az adott szövetet.

 

A myofasciális oldás (SMR) elve azon alapul, hogy a nyomást közvetlenül az izomfeszültség területén a fascián (az izmokat körülvevő kötőszöveti háló) alkalmazzák, hogy segítsenek azok ellazításában és a normális véráramlás helyreállításában.
Amikor a szövetek túlterheltek vagy sérültek, gyakran kialakulnak benne kis csomók vagy görcsök, amelyek fájdalmat és mozgáskorlátozottságot okozhatnak.
A nyomás alkalmazása ezekre a pontokra segít csökkenteni a fascia és az izmok feszültségét, ami elősegíti a „trigger pontok” oldását. Ez a folyamat fokozza a vérkeringést az érintett területeken, ami oxigént és tápanyagokat szállít az izomszövetekhez, miközben segít az anyagcseretermékek, mint például a tejsav, eltávolításában az izmokból. Ennek eredményeképpen az izmok rugalmassága és mozgástartománya javulhat, a fájdalom csökkenhet, és a teljesítmény javulása is tapasztalható.
Az SMR gyakorlatai általában magukban foglalják az érintett terület lassú és kontrollált átgördülését egy habhengeren vagy más eszközön, amíg a legérzékenyebb pontokat meg nem találják, majd ott néhány másodpercig vagy percig tartják a nyomást, hogy elérjék az izomoldást és a fájdalom enyhítését.

 

Milyen hengerek léteznek?

„Simát vagy rücsköset vegyek?”

Sima felszínű hengerek

 

  • Ezek a hengerek általában egyenletes nyomást gyakorolnak az izmokra és a fasciákra.
  • A sima felület miatt kevésbé intenzív az izomstimuláció, ami ideális lehet kezdőknek vagy azoknak, akik érzékenyebbek a fájdalomra.
  • Többnyire az általános lazításra és az izomfeszültség csökkentésére használják, mivel a nyomás egyenletes eloszlása révén a kezelés kényelmesebb és kevésbé intenzív.

Bordázott vagy texturált hengerek

  • Ezek a hengerek különböző kiemelkedésekkel és mélyedésekkel rendelkeznek a felszínükön, amelyek célzottan stimulálják az izmokat és a mélyebb fasciális rétegeket.
  • A bordázott felület lehetővé teszi, hogy intenzívebben dolgozzon bizonyos területeken, például az izomcsomókon vagy a nagyobb feszültségű zónákon.
  • A texturált henger használata gyakran hatékonyabb a „trigger pontok” kezelésében, mivel a kiemelkedések mélyebb nyomást gyakorolhatnak az adott pontokra, segítve ezzel azok oldását.
  • Néhány ember számára ez a típusú henger használata fájdalmasabb lehet, de a hatékonysága miatt sokan ezt választják mélyebb izomlazításra vagy specifikus problémás területek kezelésére.

Mi a sima felszínű hengereket szoktuk javasolni, ebből is léteznek puhábbak és keményebb kialakítású hengerek.

A különböző felszínű hengerek különböző típusú és mértékű nyomást biztosítanak, ami befolyásolja, hogy milyen mértékben és milyen mélységben képesek hatni a szövetekre. A választás sokszor személyes preferencián, a fájdalomtűrésen és a kezelni kívánt problémán alapul.

error: