A testtartás, vagy más szóval a test helyzete az emberi egészség és jó közérzet szempontjából kulcsfontosságú téma.

A megfelelő testtartás

 

A jó testtartás jelentősége

A megfelelő testtartás fenntartása elengedhetetlen az izmok, csontok, ízületek és belső szervek optimális működéséhez.

Amikor helyesen tartjuk magunkat: 

 • $Csökken a felesleges terhelés az izmokon
 • $Csökken a terhelés az ízületeken
 • $Javítható a légzés mélysége és hatékonysága
 • $Növekedik a vér oxigénszintje
 • $Magabiztosabbnak érezzük magunkat
 • $Nagyobb teret kapnak a belső szervek
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest
Kötőszöveti típus, viking, feszes kötőszövet, férfi, súlyemelés, achilles ínszakadás, hegesedés, váll probléma, Fascia, Korrigál-lak mozgás stúdió, 21. kerület, Budapest

Gyakori hanyag testtartás okai:

 • $Hosszantartó ülés
 • $Mobil eszközök használata
 • $Rossz szokások
 • $Gyenge izomtónus
 • $Túlsúly
 • $Stressz, mentális problémák
 • $Fáradtság, kimerültség

Hogyan javítsuk a testtartásunkat?

Tudatosítsuk a testtartásunkat: Legyünk tudatosak a testünk helyzetéről ülés, állás, járás és alvás közben.

Erősítsük a törzsizmokat: A törzs stabilizálása kulcsfontosságú a jó testtartás fenntartásához. Rendszeres core erősítő gyakorlatok, mint a plank vagy a hasizomgyakorlatok segíthetnek.

Nyújtás és mozgás: Gyakori szüneteket tartva, és rendszeresen nyújtózkodva az ülőmunka közben, csökkenthetjük az izmok merevségét és javíthatjuk mozgékonyságunkat.

Ergonomikus munkakörnyezet: Az asztal és a szék magasságának, valamint a képernyő pozíciójának megfelelő beállítása segít megőrizni a helyes testtartást munka közben.

Szakértői tanácsadás: Gyógymasszőr, gyógytornász, mozgásterapeuta vagy egyéb szakember segíthet testreszabott gyakorlatokkal és tanácsokkal, különösen, ha már kialakultak testtartási problémák.

Testtartás

 

Tévhitek a testtartással kapcsolatban

1. TÉVHIT: A tökéletes testtartás azt jelenti, hogy a hátad teljesen egyenes

Valóság: A gerinc természetes görbületeinek fenntartása kulcsfontosságú egy egészséges testtartás szempontjából. A gerinc görbületei: nyaki szakasz előre konvex (lordosis), a háti hátra konvex (kyphosis), az ágyéki/lumbalis ismét előre domború (lordosis), végül a keresztcsonti/sacralis megint hátra domborodik (kyphosis). A felnőtt gerinc oldalnézetből egy kettős S-alakot vesz fel. 

2. TÉVHIT: Ha rossz a testtartásod, akkor egyszerűen csak „állj egyenesen”

Valóság: A rossz testtartás gyakran az izmok gyengeségéből, egyensúlyhiányából, rossz beidegződésünkből, szokásainkból, életmódunkból, érzelmi tényezőkből áll. Hosszabb távú, és komplexebb korrekciók szükségesek ahhoz, hogy helyesen, „egyenesen” álljunk.

3. TÉVHIT: A rossz testtartás csak esztétikai probléma

Valóság: A rossz testtartás tény, hogy kihat a megjelenésünkre, de sokkal fontosabbak az egészséggel kapcsolatos hatások. Hosszú távon hát-deréktáji fájdalmak kialakulásához vezet, és a belső szervek működésének zavaraihoz.

4. TÉVHIT: A testtartás javítása túl késő egy bizonyos kor után

Valóság: Soha nem késő elkezdeni a testtartás korrekcióját. A megfelelő, helyes kivitelezésű gyakorlatok, és a testtartásra való odafigyelés minden életkorban javíthat, és csökkentheti a fájdalmakat.

5. TÉVHIT: Mindenki számára ugyanaz a helyes testtartás

Valóság: Mindenki testének egyedi felépítése van, és ami az egyik embernek működik, a másiknak nem biztos. A testtartás optimalizálása egyéni testi adottságok figyelembevételével történik.

6. TÉVHIT: A testtartás javító heveder a megoldás a hanyag tartásra. 

Valóság: Bár a testtartásjavító eszközök, mint például a hevederek, ideiglenesen segíthetnek javítani a testtartáson, nem oldják meg a probléma alapvető okait. Ezek az eszközök támogatást nyújthatnak a hát és a vállak számára, segíthetnek emlékeztetni a viselőjét, hogy egyenesen tartsa magát, de nem erősítik meg azokat az izmokat, amelyek támogatják a jó testtartást.

A hosszú távú megoldás az, hogy fejlesztjük az izmokat, különösen a törzs és a hát izmait, valamint javítjuk a testtudatosságot és az ergonómiát mindennapi tevékenységeink során. Az izmok erősítése és a helyes testtartás gyakorlása segít a testnek megtanulni, hogyan tartja magát helyesen anélkül, hogy külső segítségre lenne szükség.

A mozgásszervi kezelés során integráljuk a testtartás javítását, az izomerősítést, a rugalmasság növelését és a fájdalomcsillapító technikákat. Ez a holisztikus megközelítés nem csupán a testtartás javítását célozza, hanem a teljes mozgásszervi rendszer egészségének elősegítését.

error: