Image default
Életmód masszázs Mozgás

Myofasciális trigger pontok, a fájdalmas izomcsomók

A trigger pontok

A trigger pontok olyan kis területek az izmokban, amelyek megfeszülnek és érzékenyek lehetnek. Ezek a pontok különböző okok miatt alakulhatnak ki, például:

Hosszabb ideig tartó rossz testtartás, gerincferdülés, izomdiszbalanszok, fizikai túlterhelés, stressz vagy sérülések, végtaghossz különbségek miatt alakulhat ki.

A trigger pontokban az izomrostok összetapadnak, ami mozgásbeszűkűléssel, fájdalommal és kellemetlenséggel járhat. Az izom vérellátása, anyagcseréje felborul, az izom működése is zavart szenved így maga az izom megfeszül, túlterhelődik, védekezik.

Milyen problémák kezelhetők trigger pont terápiával?

A triggerpont terápia széles körben alkalmazható különböző mozgásszervi problémák enyhítésére és kezelésére.

 1. Hát-, nyak és derékfájdalmak: A modern életforma miatt sokan órákat töltenek ülve, ami hát- és derékfájdalmakhoz vezethet. Számos esetben az ülőmunka és stressz miatt a csuklyásizom és a derék-farizom tájékán találhatjuk a legtöbb trigger pontot. Főképpen a csontos képletek mentén. Lapocka tájékán, és a keresztcsont környékén.
 2. Egyoldalú túlerőltetés (akár a táska egy oldalon viselése, mobiltelefon miatt lehajtott fej, stb.)
 3. Sport- és mozgásszervi sérülések: Az intenzív fizikai tevékenységek során gyakran kialakulnak izomgörcsök és sérülések. Ezeket sok esetben SMR henger, kislabdák, golflabdák segítségével is kezeljük.
 4. Fejfájás és migrén: A fejfájás és migrén gyakran összefügg a nyaki és vállövi izmok feszültségével. A nyakszirt környéki csontos felületeken számtalan ilyen pontot találhatunk, melyet ha kilazítunk akkor, azonnali fájdalomcsillapítást is elérhetünk.
 5. Teniszkönyök, golfkönyök
 6. Befagyott váll szindróma
 7. Rotátorköpeny sérülés

Milyen élettani folyamatok indulnak el a testben?

Amikor egy kezelő megnyom egy trigger pontot, az adott izomhoz vagy izomcsoporthoz kapcsolódó fájdalmat és feszültséget enyhíti. Ez egy olyan reflexív választ indít el a testben, amely lehetővé teszi az izom ellazulását és a fájdalom csökkenését.

 1. Izomreflex: A nyomás hatására az izom érzékelőidegei (proprioreceptorok) jelet küldenek az agyba és az idegrendszerbe. Ez a jelzés kiváltja az izomreflexet, amelynek eredményeként az izom ellazul.
 2. Keringés javulása: A trigger pont megnyomása elősegítheti a vérkeringés javulását az adott területen. Az oxigéndús vér és a tápanyagok jobban áramolnak az izomba, ami elősegíti az izom regenerációját és gyógyulását.
 3. Endorfin felszabadulás: A kezelés során a test természetes fájdalomcsillapító hormonokat, az endorfineket is felszabadítja. Ezek az endorfinok csökkentik a fájdalom érzetét és segítenek fokozni a jó közérzetet.
 4. Izomgörcs oldása: A megfeszült izomcsomók oldódnak, és az izomrostok ellazulnak. Ezáltal növekszik az izmok mozgékonysága és csökken a fájdalom.

Trigger pontok fajtái

Aktív trigger pont

 • Kisugározza a fájdalmat a hozzá tartozó tipikus területekre pl: hátizom, farizmok, vállak
 • Önmagában is fájdalmat okoz
 • Kitapintáskor – ingerléskor: jellegzetes fájdalom
 • A környezetében a rugalmasság csökken.
 • Az adott izom teljesítményét, mozgását csökkenti

Látens trigger pont

 • Nyomásra érzékeny – fájdalmas
 • Önmagában nem okoz fájdalmat
 • Izomgyengeséget – teljesítménycsökkenést okoz
 • A korábbi traumák maradványtünete is lehet.

Trigger pont kezelés menete

 1. A páciens izom állapotának alapos vizsgálata, mozgásminták felmérése, nyújthatóság vizsgálata, mozgás beszűkűlések felmérése.
 2. Masszázskezelés a fájdalmas területeken
 3. Trigger pontra egyenletes nyomás alkalmazása, majd annak oldása, lassan, figyelembe véve a páciens fájdalomtűrését.
 4. Megfelelő izmok nyújtása illetve erősítése.

A trigger pont terápia alkalmazásával hosszú távú és tartós eredményt érhetünk el. A megfelelő pontok nyomásával, majd oldásával hatékonyan enyhíthető, és a fájdalom azonnali csökkenését érhetjük el. A kezelés során alkalmazott nyomás kezdetben fájdalmas lehet, azonban az izom lazulásával a fájdalom gyorsan megszűnik.

Bejelentkezés: Kapcsolat – Korrigállak (korrigallak.hu)

Forrás: Trigger pontokról kialakulásuk és terápiás lehetőségek

Kapcsolódó bejegyzések

Mozgásszervi problémák- Guggolás közbeni izomdiszbalanszok

Bán Zsófia

Mozgásszervi problémák – X Láb

Bán Zsófia

Hogyan szabadulj meg a lábgörcsöktől?

Bán Zsófia

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ