Image default
Életmód masszázs Mozgás

Mozgásszervi problémák – X Láb

  1. rész- X Láb

A Genu Valgum – Az „X láb” deformitás megértése és kezelése.

Sok embernek számos problémája van magával, a lábbal. A leggyakoribb a lúdtalp, bokasüllyedés. Azonban van, hogy néhány embernél a térdek egymáshoz közelebb helyezkednek el, ami az ún. genu valgumot eredményez ( azért használunk latint, mert sokszor a különböző orvosi papírokon így szerepel) más néven „X láb”. Ez egy olyan ortopédiai rendellenesség, amely a láb tengelydeformitásának közvetlen oka, hogy a combcsont a csípőnél kissé befelé fordul.

Ebben a cikkben bemutatjuk az X lábat és annak okait, tüneteit és a lehetséges kezelési lehetőségeket.

Mi okozza az X-lábat?

A genu valgum lehet veleszületett rendellenesség, amikor a gyermek már születésekor „X lábas”. Azonban gyakran ez a deformitás csak a gyermek fejlődése során jelentkezik. Az okok között szerepelhetnek a következők:

1. Genetikai tényezők: A gének is befolyásolhatják a lábfejlődési rendellenességeket, beleértve a genu valgumot is. Ha a családban valakinek már volt ilyen problémája, nagyobb az esély, hogy másnál is kialakul.

2. Túlsúly: A túlsúlyos vagy elhízott személyeknél nagyobb az esély a genu valgum kialakulására, mivel az extra súly nagyobb terhelést helyez a térdekre és a lábak ízületeire.

Ebből következhet a lúdtalp mint ok és következmény. A tengelydeformitás lehet a lúdtalp következménye, de fordítottan is kölcsönhatásban állnak egymással ezek a rendellenességek

3. Izomgyengeség: Az ízületet stabilizáló izmok gyengesége vagy egyenlőtlen fejlődése is hozzájárulhat a kialakulásához.

4. Gyenge térdszalagok, sérülés, degeneratív ízületi betegség, csontelhalás. Ritka esetekben akár súlyos betegségek melléktünete, következménye lehet, olykor nem derül ki az oka.

5. Mozgásszegény életmód. Gyakori az iskolakezdés után, az alsó tagozat első két évében válik egyre gyakoribbá. Erre az időszakra esik, hogy a gyerekek hirtelen megnyúlnak, és izomzat fejlődése, a gyerekkori testarányok változnak.

Milyen tünetei vannak a genu valgumnak?

A genu valgumot könnyen felismerhető tünetek kísérik:

1. Csípő, térd, és bokafájdalmak

2. Gyaloglás közben a járás instabillá válhat, mivel súlypont eltolódás léphet fel

3. Térdízületben vagy csípő ízületben kopás

4. Lúdtalp, bokasüllyedés, bütyök problémák, fájó talpizmok, plantar fasciitis ( talp izompólya gyulladás)

5. Belső combizmok megrövidülése miatt, forgó környéki fájdalmak.

Hogyan kezelhető?

Az X láb kezelése több lépésből állhat, és az egyén esetétől függően változhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a természetes gyermekkori „X lábas” állapot néhány év alatt magától javulhat, így az első lépés a gyermek megfigyelése lehet.

A következő kezelési lehetőségek közül néhányat a következőképpen lehet alkalmazni:

1. Mozgáskorrekció, Masszázs: Az izmok és az ízületek erősítése nagyban segíthet a lábak kiegyenesítésében és a térdek stabilitásának növelésében.

Mozgáskorrekciós gyakorlatokkal, SMR hengerezés ( vádli, belső combizmok, oldalsó combizmok, hátulsó combizmok) nyújtásokkal, megfelelő erősítéssekkel ( Közepes és nagyfarizmokat) támogatjuk azokat az izmokat, amelyeket lazítani kell, és azokat is amiket erősíteni kell.

2. Ortopéd segédeszközök: A valgus térdeket támogató speciális cipők, talpbetétek, sípcsont-támaszok vagy korrektív eszközök használata segíthet az optimális lábbeli viseletben és az egyensúly fenntartásában.

3. Sebészeti beavatkozás: Súlyosabb esetekben, amikor a más kezelési módok nem adnak megfelelő javulást, az orvosok mérlegelhetik a sebészeti korrekciót. Ez azonban ritka és csak az extrém esetekben javasolják.

A genu valgum vagy „X láb” rendellenesség komoly problémát okozhat, ha nem kezelik megfelelően. Fontos a rendszeres orvosi vizsgálat, mozgásterapeuta szakember felkeresése, hogy időben észrevegyük és kezeljük a deformitást. A korai felismerés és azoknak a kezelési lehetőségeknek a kihasználása, amelyek a korrekcióhoz vezethetnek, segíthetnek a lábak helyes helyzetben tartásában és a tünetek enyhítésében.

Bejelentkezés: info@korrigallak.hu

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is.

Olvastad már? Mozgásszervi problémák – O láb – Korrigállak (korrigallak.hu)

Kapcsolódó bejegyzések

Miért hatékony a kinesiotape?

Bán Zsófia

Miért nyújtózkodj?

Bán Zsófia

Masszázs és a korrektív tréning együttes hatása!

Bán Zsófia

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ