Image default
Életmód masszázs Mozgás

Mozgásszervi problémák – O láb

2. rész- O láb

Megismerkedés az O lábbal (Genu Varum)

Az O láb szintén egyik leggyakoribb lábdeformitás. Zárt állásban a térdek kifelé néznek, és jól látható bennük a hajlás vonala is. Az 1-2 évesek esetében még természetes, hogy ilyen jellegű deformitások tapasztalhatók a lábakon, és ekkor ez még nem is jár komolyabb egészségügyi kockázattal. (Ám, később például óvodás korban is, ha még megfigyelhet forduljunk mihamarabb ortopéd szakorvoshoz)

Tünetek és következmények

Az O lábával rendelkező emberek gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint például:

– Belső térdfájdalom

– Lábfej, enyhébb esetekben talpi fájdalom ( fascia plantaris)

– Achilles-ín problémák

– Bokafájdalom

– Bokasüllyedés

Ha az O láb nem kezelik megfelelően, hosszú távon komoly következményekkel járhat. A túlzott pronáció a láb és az alsó végtag biomechanikájának megváltozásához vezethet, amely kihatással lehet az egész testre. Lehetséges következmények közé tartoznak például:

– Lábboltozat instabilitása

– Bokasüllyedés

– Térdproblémák, mint például meniszkusz vagy porc sérülések

– Csípőfájdalom és ízületi diszfunkció

– Hát- és derékfájdalmak

Kezelési lehetőségek

Az O láb kezelésének célja a láb biomechanikájának javítása és a korrekciós erők megfelelő elosztása. A következők néhány kezelési lehetőség, amelyek segíthetnek:

1. Korrekciós gyakorlatok: Az az egyszerű gyakorlatokból álló rehabilitációs program célja a láb és a lábizmok hatékonyságának fokozása és az ízületi stabilitás növelése, megfelelő izmok erősítése, és nyújtása.

SMR hengerrel fellazítjuk a vádli környékét, a körteképű farizmot ( m. piriformis), és a hátulsó combizmokat, majd le is nyújtjuk ezeket az izmokat, erősítjük a belső combizmokat és a farizmokat. Kiegészítő kezelésként különböző lágyrész kezelési technikákkal segítjük a folyamatokat.

2. Lábtámaszok vagy ortopéd talpbetétek: Ez a megoldás segíthet a láb biomechanikájának felépítésében, az ízületek támogatásában és a pronáció korrigálásában. Személyre szabott talpbetétet ajánlhat egy szakértőbetétkészítő orvos.

3. Cipő és lábbeli megválasztása: Olyan cipőt kell választani, amely támogatja a lábazatot és a láb biomechanikáját. A megfelelő támogatás és párnázás könnyítést jelenthet a túlzott pronációval járó tünetek súlyosságában.

4. Mászkáljunk egyenetlen felszínen, mezítláb tornázzunk, hogy minél inkább tudjanak dolgozni a talpi kis izmok.

Ajánlott egy szakértő felkeresése, ha O lábad van, hogy pontos diagnózist és kezelési tervet kaphass. Mindig fontos a megfelelő kezelésre törekedni, hogy minimalizáljuk a hosszú távú következményeket és a kellemetlenséget.

Remélhetőleg ez a cikk segített megértetni az O lábbal kapcsolatos fontos információkat. Ha bármilyen további kérdésed van, fordulj hozzánk.

Ha tetszett a cikkünk, oszd meg másokkal is!

Bejelentkezés: info@korrigallak.hu

Kapcsolódó bejegyzések

Hogyan szabadulj meg a lábgörcsöktől?

Bán Zsófia

SMR henger. Társunk az edzésben.

Bán Zsófia

Infók a nyújtásról

Bán Zsófia

1 hozzászólás

Mozgásszervi problémák - X Láb - Korrigállak július 11, 2023 at 6:23 du.

[…] Olvastad már? Mozgásszervi problémák – O láb – Korrigállak (korrigallak.hu) […]

Válasz

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ