Image default
Életmód Mozgás

Mozgással a térdfájás ellen

A térdízület egy összetett és bonyolult felépítésű ízület, melyet szalagok, izmok hidalnak át.

A térdízületünk fontossága miatt életünk során számtalanszor találkozunk térdproblémával. Ezek a problémák lehetnek ízületi vagy izomeredetűek, esetleg akut serülés következményei is.

Ahhoz, hogy ne hagyjunk ki edzést, vagy csak könnyebben gyalogoljunk, érdemes megvizsgálni az adott ízületet, hogy honnan ered a probléma.

Térdfájás edzés során

Ahhoz, hogy megelőzd térdfájdalmat, nagyon fontos, hogy bemelegíts minden edzés előtt!

Pl: két lábadat szorosan összezárod, a térdkalács felett megfogod a combodat, majd lassan nyújtod és hajlítod a térded.

A második fontos dolog a nyújtás. Nem győzzük hangsúlyozni edzőként, hogy ez mennyire fontos. És nemcsak azért, mert akkor rugalmasabb leszel tőle, hanem azért is, mert sérülést előzöl meg. Ezért a comb elülső oldalát és a hátul fekvő izmokat is nyújtsd rendszeresen.

Elkerülhető még a térdfájás a környéki izmok – mint a combok és a vádli – megerősítésével.

A bodyARTban rendszeresen szeretjük használni a lunge poziciót, mellyel a combok a farizmok egyaránt erősödnek, és ezzel együtt nyúlik a csípőhorpasz izom is.

Összefoglalva: ha karban szeretnéd tartani a térded egészségét, próbálj meg minél többet nyújtani, erősíteni a környéki izmokat.

Kapcsolódó bejegyzések

Gyakori tartáshibák edzés során

Bán Zsófia

Helyes testtartással a testtudatosságért

Bán Zsófia

Infók a nyújtásról

Bán Zsófia

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ