Image default
Életmód masszázs Mozgás

Infók a nyújtásról

Minden a nyújtásokról…📰⬇️

A nyújtás nem kellemes, de hasznos és nagyon sokat ad mindennapi életedhez vagy edzésedhez. Aki hozzám jár ezt pontosan tudja :)))

Az izmokat tudjuk passzívan és aktívan is nyújtani.

Aktív nyújtásnak hívjuk azt, hogy te magad, önerőből nyújtod a vádlid hanyatt fekve egy törülköző segítségével.

Passzív nyújtásnak azt hívjuk, amikor pl. Én nyújtalak és te hagyod vagy valamilyen külső erő (súly) segít.

Tudunk nyújtani még dinamikusan is ezt használjuk fascia tréningen. pl. A karkörzések, lendítések, rugózások.

Létezik egy olyan nyújtás forma, aminek az a neve, hogy prekontrakciós nyújtás , azaz előfeszítéses nyújtás.

Ez lényegében annyit jelent, hogy fekszel a földön kinyújtod az egyik lábad, majd nyomod a kezembe a lábad én közben pedig ellenoldalról tartom és nyújtom.

Ennek van több verziója: PIR,PNF…

Nézzük meg ezt a kettőt, amit a leggyakrabban használunk, és te is ki tudod próbálni otthon.

A PIR( postizometrikus relaxáció)

A technika során az izmot előfeszítjük, aztán egy izometrikus kontrakció során minimális ellenállást kérünk, majd relaxáció és ezt követően nyújtjuk tovább statikusan a véghelyzet érzetig, közben légzéskontrollt végzünk. Előfeszítés során belégzés és a kilégzés végén lazítás.

Gyakorlatban: Az elülső combizmot szeretnénk nyújtani. Hasra fekszünk és beleakasztjuk a lábad egy szalagba, majd az elülső egyenes combizmot egy szalag segítségével elvisszük egy olyan pontba, ahol érezzük, hogy már feszül, nyúlik. Tehát a sarkad közelít a farizmokhoz. ( Közben medencét magad alá billented)

Belélegzünk 3x, 4x.

A nyújtani kívánt izmot egy ellenállással szemben dolgoztatjuk, de nem engedjük, hogy mozgás létrejöjjön, csak ellenfeszítést csinálunk, azaz belenyomjuk a szalagba vagy törülközőbe a lábat, de nem engedjük, hogy mozgás létrejöjjön.

Kilégzés és lazítunk.

Lazítás végén még egy kicsit statikusan tovább nyújtjuk az izmot, ha engedi, és a sarkat még jobban közelítjük a farizmokhoz.

Megismételhetjük 3x, 4x.

Természetesen, lassan óvatosan.

A módszer eredményeként azonnali fájdalomcsillapítást érhetünk el. 🙂

A PNF- azaz , proprioceptív neuromuszkuláris facilitáció- Egyre szebb szavakat használok, nem?😀

Amilyen bonyolult az elnevezése, legalább annyira hatékony módszerről beszélünk itt is. Izom-ínproblémáknál, -rövidüléseknél, bármilyen sérülés után, gerincproblémák esetén, sportrehabilitációban, ízületi instabilitás esetén alkalmazzuk ezt a technikát.

Egy manuális terápiáról van szó, melynek vannak passzív és aktív elemei is. Az egyes technikákkal a reflexek kiváltásán keresztül hatunk az izom-ínműködésre. Az egyik leghatékonyabb a hold – relax, és a contract – relax technika.

Gyakorlatban:

Izometriás feszítés: az adott izmot az enyhe fájdalomig húzva nyújtsd meg a hagyományos módon 3,4 légzésvételig.

Majd következik a relaxáció: teljesen lazítsd el az izmot újabb 8-10 másodpercig. A következő lépés az aktív nyújtás: az adott izmot nyújtsd meg ismét, de ezúttal úgy, hogy közben a vele ellentétes munkát végző izmot erősen megfeszíted (például a comb hátsó oldalán lévő combhajlító izom nyújtása esetén a comb első felén lévő combfeszítő izmot aktiválod) Majd következik ismét egy

passzív nyújtás: az izmot teljesen ellazítva, hosszan engedd bele magad a hagyományos nyújtásba 10-50 másodpercig.

Ismétlés: egy rövid pihenés után az 1-4. pontot ismételd meg legalább kétszer. Majd ne feledd az ellenoldal nyújtását se. Igy lesz szimmetrikus a nyújtásod.

Ezt is természetesen óvatosan kezd el, és ismételheted 3x 4x.

Remélem hasznodra válik 😉

Kapcsolódó bejegyzések

Myofasciális trigger pontok, a fájdalmas izomcsomók

Bán Zsófia

Csípő és, ami körülötte van

Bán Zsófia

Milyen gyakorlatokkal segítheted elkerülni a hát és derékfájást?

Bán Zsófia

Szóljon hozzá

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ