Image default
Életmód masszázs Mozgás

FDM terápia – Fascia Disztorziós Modell

„Az FDM egy anatómiai modell, melyben a sérüléseket vagy más kórképeket a testbeszéd segítségével egy vagy több speciális fasciális disztorziókra (diszfunkcióra- rendellenes működés vagy működési zavar) vezetik vissza.” – Stephen Typaldos

FASCIA: A fascia latin eredetű szó, burkot, pólyát jelent, orvosi szempontból kötőszövetes izomburkok, amelyek az egész testet 3D szerűen behálózzák.

FDM szempontból minden lágy és feszes kollagén tartalmú kötőszövet, úgymint inak, szalagok, tokok, stb. Megkülönböztetünk felületes és mély fasciákat. Nemcsak izmokat vesznek körül, hanem idegeket, vérereket, csontokat és belsőszerveket. 

Fascia mindenhol ott van, behálózzák a testünket. A főzés példáján a legkönnyebb elmagyarázni, hol is tudjuk megtapogatni a legkönnyebben. Amikor főzünk és megtisztítjuk húst egy fehéres-átlátszó rétegtől szabadítjuk meg, ami nyálkás érzetű, azaz vízben gazdag.

A Fascia formál, azaz befed, burkol, véd. Mozgat, azaz energiát tárol, erőt közvetít, nyúlik. Kommunikál, azaz ingerület átvivő szerepe van, és ellát, tápanyaggal, folyadékot szállít.

DISZTORZIÓ: beszűkülés, elcsavarodás, rendellenes működés, működési zavar

MODELL: Gondolkodási modell. Vizsgálat. Szemlélet. A módszer kitalálója Stephen Typaldos, aki a páciensei megfigyelésével dolgozta ki a koncepciót. 

Milyen esetekben alkalmazzuk az FDM terápiát?

A páciens testbeszédén keresztül a ismerjük fel, mely manuális technika fog kelleni ahhoz, hogy segítséget tudjunk nyújtani. Elsősorban tehát izom- és ízületi bántalakra alkalmazzák az FDM-et, de egyre több a tapasztalat a viscerális ( belső szervi) panaszok kezelése terén is.  

A fájdalom jellege nem mindegy, hogy csíkot húz, egy pontra mutat, vagy egy egész ízületet fog át a beteg. Terapeutának nem kell a pácienssel egy nyelvet beszélnie, mégis ezekből a jelekből tudni fogja melyik csoportba tartozik, melyik módszert kell alkalmazni a sikeres eredmény eléréséhez.

Ezek alapján 6 csoportot különítünk el:

 1. Egy vonal mentén mutat a páciens égő, kisugárzó, húzó fájdalmat.
 2. Egy ujjal 1 pontba mutat, ott szúró fájdalmat panaszol.
 3. Több ujjal mélyen belemarkol az izomba, erősen benyomja azt, gyúrogatja, masszírozza fájó pontját.
 4. Tenyérrel megmarkolja az ízületet, keresi-kutatja a fájdalmat, mozgatja közben a végtagot, próbálja megfogalmazni azt a fura fájdalomszerűt ott bent az ízületben.
 5. Egész tenyérrel végigsimít egy nagy sávon vagy egy fél-egész végtagon, simogatja, dörzsölgeti azt vagy lehúzza az ujjait, kirázza a kezeit, a végtag zsibbad, bizsereg.
 6. Tenyérrel megmarkolja az ízületet és fogva tartja azt, nem mozgatja. Fájdalma nincs, csak nem mozog a testtáj.

Hogyan alkalmazzuk az FDM fájdalomcsillapító terápiát?

Egy részletes állapotfelmérés után, különböző nyújtási, erőtesztek segítségével a fent említett pontok alapján kategorizáljuk a fájdalmat, és azt a területet kezeljük meg. A kezelések során egy 10-es skálán egy 8-9-es erősségű fájdalomig megyünk el, mely nem titok, fájdalommal jár minden esetben. De ezek az átmeneti fájdalmak egy terület kezelésénél és nem tartanak sokáig.

Így azoknak javasoljuk, akiknek elegük van a hónapok-évek óta fennálló fájdalomból. A kezelés után belilulhat az adott terület, érzékeny lehet, de ezek pár napon belül oldódnak.

A nagyobb hatékonyság elérése érdekében, a környező területeket is célba vesszük. Hiszen minden összefügg mindennel 🙂 (Pl.: Ha váll problémával jön hozzánk egy páciens akkor megnézzük a nyaki szakaszt is.)

Stúdiónkban komplex mozgásszervi tréning keretein belül, nemcsak ezzel a terápiával kezelünk, hanem kombináljuk fascia tréninggel, vagus terápiával vagy, ha kell kinesiotape kezeléssel is. Ezek a mozgások tartalmaznak nyújtást, mobilizációs gyakorlatokat. Cél a gyors, hatékony és tartós javulás elérése.

Mikor javallott az FDM kezelést?

Akut vagy krónikus mozgásszervi panaszok esetében, egyéb terápiák esetén nem múló panaszok során.

Milyen jellegű fájdalmak megszüntetésére alkalmas az FDM terápia?

 • Húzó, égő fájdalom
 • Görcsös, mélyen a szövetben érzett  fájdalom
 • Éjszaka rosszabbodó fájdalom
 • Pontszerű, szúró fájdalom
 • Mélyen az ízületben érzett fájdalom
 • Tompa, mély fájdalom
 • Mozgásbeszűkülés, fájdalom nélkül

Kapcsolódó bejegyzések

Támogatjuk a STREET WORKOUT Világbajnokságon a Dunaharaszti srácokat.

Bán Zsófia

Sokan felhúzzák a vállaikat, leszegett fejjel járnak,miért?

Bán Zsófia

Nyújtás fontossága

Bán Zsófia

Figyelem, az oldal cookie-kat használ. Az „Engedélyezem” gombra kattintva vagy az oldalt tovább használva elfogadja a sütik használatát. Engedélyezem Bővebb információ